40 år med håndball i Rælingen HK – Ravens

40 år med håndball i Rælingen HK

Den 24.september er det 40 år siden klubben sendte inn sin søknad om medlemskap i Norges Idrettsforbund. Håndballhistorien i kommunen startet allerede i 1969, den gang i regi av Rælingen Turn.

Anleggsutvikling gir etablering av håndballklubb
Å være en del av turnforeningen fungerte bra, men med bygging av Sandbekkhallen i 1976 og ikke minst flere håndballspillere ble det naturlig å etablere egen håndballklubb. Det var en ivrig gjeng og god dugnadsånd. I 1980 var RHK arrangør av landskamp for kvinner mellom Norge og Frankrike i Sandbekkhallen. Samme sesong var Rælingen største klubb på Romerike med 12 lag og 200 spillere. (Red.anm: Fjellhammer spilte den gang i Oslo håndballkrets)

Klubbens første leder, Laila Pedersen (til venstre) på tribunen i Sandbekkhallen på slutten av 70-tallet
Arrangørstaben fra RHK i forbindelse med landskamp arrangert i Sandbekkhallen i 1980 mellom Norge og Frankrike

Fra bredde til elite
Jentene har dominert i antall, men det var gutta som presterte best frem til tidlig på 2000 tallet. Fire gutter fra Rælingen har også spilt kamper for herrelandslaget. Linjespilleren Lars Tore Rognlan, bakspiller Kåre Ohrvik, målvakt Frode Scheie og ikke minst Kent Robin Tønnesen som fortsatt er aktiv. På jentesiden fostret klubben mange spillere til elitespill og yngre landslag, men damelaget lå trygt plassert i 4.divisjon frem til 2003.

Faksimile fra Akershus Arbeiderblad (i dag Romerikes Blad). I 1980 var RHK største klubb på Romerike

I 2002 laget man en femårsplan for å komme til 1.divisjon. Med Bjørn Erik Børresen som trener raste laget gjennom divisjonene. I 2007, samme år som Marikollhallen stod klar spilte Rælingen i 1.divisjon for kvinner hvor laget holdt stand i tre sesonger.

Opprykk til 1.divisjon feires i april 2013

Med nedrykk i 2010 fikk Michael O’Sullivan oppdraget å bygge et nytt lag. Det tok tre år før laget klatret opp igjen. I sin andre sesong på dette nivået kapret jentene 3.plass i serien og fikk dermed kvalifiseringplassen til eliteserien. Det endte med tap, men man var likevel fornøyd med tidenes beste sesong. Samme sommer (2015) mistet Storhamar sin eliteserielisens. RHK ble dermed tilbudt plassen på øverste nivå. En historisk milepæl og drøm gikk i oppfyllelse på en overraskende måte. Tidenes klareste nedrykkskandidat ifølge ekspertene overrasket alle. Med 8.plassen i eliteserien sikret laget seg også sluttspillplass. Det ble tyngre å følge opp prestasjonen. Sesongen 2016/17 endte med 11.plass og nedrykk

6.september 2015. Første offisielle eliteseriekamp i Rælingen. Ordfører, hornmusikk og seier mot Nordstrand

Ønsker å bryte nye grenser
Rælingen HK har hatt en askeladd-historie. Med små budsjetter har klubben oppnådd mye, og beviselig at penger ikke betyr alt. En ting er sikkert, historien viser at anleggsutviklingen i kommunen har vært avgjørende. Uten Sandbekkhallen ville ikke klubben blitt etablert. Uten Marikollhallen ville klubben ikke ha klart å skape et 1.divisjons og eliteserielag. De politiske vedtak om videre anleggsutvikling vil være den viktigste faktoren for å bryte nye grenser og å videreutvikle bredde og topp. Å henge medaljer på brystet til Rælingenspillere er en drøm som er mulig å få til dersom rammebetingelsene er tilstede.

I 2017 driver klubben håndballskoler, har stor bredde blant de yngste juniorlagene og en god junior elitegruppe. I tillegg til elitesatsingen på seniorsiden har man ytterliggere to lag for kvinner og et for menn, hvor elitesatsingen foregår gjennom Lillestrøm Topphåndball.

Det er mange viktige hendelser som ikke er nevnt i denne artikkelen. Klubben ønsker å samle historien på en utfyllende måte og oppfordrer alle som har gamle bilder og minner om å dele disse med oss.

Geir Vestrheim (leder) og Svein Strømberg (sportssjef kvinner elite)