–Han sier aldri nei og er et skikkelig arbeidsjern – Ravens

–Han sier aldri nei og er et skikkelig arbeidsjern

Håndball er en tøff kontaktsport med store krav til utøvernes fysiske egenskaper. Dessverre er det tilfeller av skader. Derfor har Rælingens osteopat Jan-Andreas Fosnæs en nøkkelrolle for skadeforebyggende aktivitet, oppfølging, samt å gi klarsignal til konkurranse for skadede spillere.

Har blitt en håndballnerd
Fosnæs har vært med som helseansvarlig i klubbens elitesatsing siden sommeren 2017. Gjennom disse årene har han hatt en imponerende tilnærming til håndball som idrett. Lurer man på hvem som spiller hvor, eller hva som skjer i håndball-Norge, har han som regel svaret på det. -Jeg er på mange måter en sportsidiot. Og prøver å følge med å så mye jeg kan, spesielt innenfor håndball og fotball. Jeg håper lokalsamfunnet og lokale medier får øynene opp for laget vårt i år. Håndball på dette nivået er artig på så mange måter. Det er action, spenning og idrettsglede fra første kast, sier Fosnæs. Hovedtrener Ane Victoria Mällberg er strålende fornøyd med samarbeidet. -For oss i trenerteamet er han jo en god sparringspartner, stiller alltid opp og kommer med gode råd, tanker og refleksjoner.

Jan-Andreas tar seg alltid god tid til å lytte når man er til behandling, og sørger for at man forstår tingene på en god måte.

Sisse Marie Bøge Fahlberg, målvakt i Rælingen

Jobber med å finne sammenhengen
-Mange vet ikke så mye om osteopati som du jobber med. Fortell litt om deg selv. -Jeg jobber som osteopat D.O MNOF ved NEMUS Lillestrøm og Kløfta. Osteopati er basert på de medisinske fagene anatomi, fysiologi, biomekanikk, nevrologi og sykdomslære. Osteopater bruker mange forskjellige manuelle teknikker for å hjelpe deg med dine plager i muskel- og skjelettsystemet. Samt råd, øvelser og trening du kan gjøre på egenhånd, eller vi kan gjøre sammen under en rehab, av for eksempel et operert kne. Osteopati passer for mennesker i alle aldre og en osteopat vil alltid jobbe med å finne sammenhengen mellom plagene, kroppen og hverdagen til deg som pasient, forklarer Fosnæs.

Ønsker seg vekk fra «brannslukking»
Håndball er på mange måter krevende å håndtere for de som er behandlingsanvarlige i klubbene. Erfaringen fra idrettsmiljøet er for mange et felt for viktig læring og årsak til at flere osteopater og fysioterapeuter knytter seg til disse miljøene. -Det for eksempel å jobbe så raskt med diagnostisering og behandling under kamper og treninger er utrolig lærerikt. Samtidig får man være med å bygge en lagånd, kultur og felleskap. Det smitter, motiverer og beriker hverdagene mine. Jeg vet hvor mye jentene legger ned av innsats i dette. For meg gir dette stort motivasjon med tanke på faglig forberedelser før en trening eller kamp. Vi samarbeider også veldig godt i hele klubbteamet og alltid med et mål om tidlig involvering i aktuelle smerter eller plager for spillerne. Det skal være lav terskel for å ta kontakt. Heller for mye enn for lite, eller for sent. Håndball har jo tradisjonelt vært en idrett hvor man slukker branner i forhold til skader. Vi ønsker å videreutvikle kulturen der jeg kan komme inn tidlig med råd, tips og behandling, sier Fosnæs.

Rælingen er gode på å se mennesker og bygge kultur.

Jan-Andreas Fosnæs

Omsorgsfull og tilstede
Spillerne overøser Fosnæs med komplimenter. –Vi merker hvor mye han bryr seg og er interessert i laget. Jan-Andreas tar seg alltid god tid til å lytte når man er til behandling, og sørger for at man forstår tingene på en god måte. Alle ser hvordan han nyter å være i hallen, sier Sisse Marie Bøge Fahlberg. Kantspiller Anniken Wollik deler også mer enn gjerne sine erfaringer. –Han sier jo aldri nei og er et skikkelig arbeidsjern. Jan-Andreas er omsorgsfull, lett å snakke med og alltid tilstede når du trenger han, fortsetter Anniken.

Klubben er god på nytenking
Etter tre år i klubben har Fosnæs mye godt å si om miljøet. -Rælingen er gode på å se mennesker og bygge kultur. Du blir del av noe. I miljøet er man gode på å tenke nytt, og tørre å tenke stort, utenom økonomisk ruin. Det er jo også forbedringspotensiale som jeg vet trenerne jobber med. Vi kan bli enda bedre på å få ut villdyret og «galskapen». Det kan noen ganger bli litt pent og pyntelig. Når laget evner å få frem temperaturen er man en tøff motstander for de aller fleste i Norge. Som utklassingen av Sola i første kvalik-kamp til Eliteserien i 17/18 sesongen.

Osteopatens analyse før kommende sesong er ganske klar. -Det er ingen hemmelighet at det blir tøft. Fysisk tror jeg vi matcher de aller beste. Det mentale kan bli en nøkkel. Det å klare å nullstille seg og være klar til kamp blir viktig. Jeg mener vi har mye potensiale, med mange spennende typer. Det blir viktig å ha troen, for det kreves stort mot på dette nivået for å få frem sitt potensiale. Får vi til dette blir vi ikke en kasteball i Rema 1000-ligaen.