-Jeg liker en hverdag med variasjon og spenning
Det har vært mange skader blant Rælingsjentene de siste månedene, skader som i hovedsak har kommet ved uhell i kontaktsituasjoner. Viktigheten av god medisinsk oppfølging og opptrening er en prioritert oppgave i Rælingen. Denne oppgaven er det Jan-Andreas Fosnæs som har ansvaret for.
Anerkjent og engasjert
Fosnæs kommer opprinnelig fra Konnerud utenfor Drammen, men bor nå med samboer og barn i Rælingen. På dagtid arbeider han på NEMUS. I tillegg har han ansvaret for skadeforebyggende, opptrening og oppfølging av skadede spillere på elitelaget til RHK. I sin yrkeskarriere har han allerede opplevd mye og fått betydelig anerkjennelse. I 2016 ble Fosnæs stemt frem til «Årets osteopat» i Norge. – Jeg jobber med mange ulike pasienter hver eneste dag. Det kan være langvarig hodepine eller akutte korsryggplager. Kort fortalt alt fra manuell behandling til øvelser og trening. I tillegg er det veldig spennende å være en del av teamet til elitelaget til Rælingen, sier Fosnæs.
Man må ha en rask, spenstig og sterk kropp i håndball
–Du har hatt det travelt de siste månedene med flere skader i stallen. Hvordan vil du beskrive håndballspilleres evne til å ta vare på kroppen og forholdet til opptrening i forbindelse med skader?
-Når det kommer til å ta de «riktige» valgene og restitusjon tror jeg håndballspillere hos oss er like gode som andre toppidrettsutøvere. Håndball er en kontaktidrett med STOR K. Man er i fysisk tøff kontakt med andre mange ganger i løpet av trening og kamp. Det krever en kropp som er rask, spenstig og sterk. Håndball innebærer store krav til rotasjoner i kroppen. Kombineres dette med stor belastning og dårlig restitusjon, har man oppskriften på økt antall skader, forklarer Fosnæs.
Osteopater snakker «samme språk» som annet helsepersonell
Stadig flere osteopater er tilknyttet toppidretten, men kunnskapen om dette faget er ikke så stor i samfunnet. Fosnæs er godt kjent med fordommene hos enkelte, men er klar på at yrket har oppnådd økt anerkjennelse. -Osteopati er en helseprofesjon som baseres på vitenskapelige og kliniske fag. Hendene er vårt redskap når vi jobber med muskel- og skjelettsystemet. Jeg starter alltid med en samtale og en grundig gjennomgang av sykehistorien til personen jeg skal behandle. Vi finner på mange måter sammenhengene mellom plager, kroppen og hverdag til vedkommende i vår resonnering. Osteopater gjør alltid kliniske ortopedisk- og nevrologisk undersøkelser. Her bruker vi nasjonale og internasjonale anbefalte retningslinjer. Det vil med andre ord si; vi snakker «samme språk» som annet helsepersonell. Samtidig holder vi oss selvsagt oppdatert på forskning og ny viten. Som osteopat setter jeg alltid av god tid, er skånsom og samarbeider med personen som skal behandles. Man får alltid øvelser og oppgaver som skal fremme pasientens evne til å hjelpe seg selv.
-Vi har et veldig bra team
Jan-Andreas Fosnæs har blitt veldig engasjert i håndballmiljøet og følger ivrig med på alt som skjer. Med nesten to år i klubben har han fått et nært forhold til menneskene der. -Rælingen er en klubb man fort blir glad i. Det er en klubb med stort hjerte, er ambisiøs og vil mye. Vel så viktig er det at de lykkes med sunn økonomi. Utfordringene ligger i ikke å ta «supporterhatten» for langt ned over hodet, men ha evnen til å sette spillerens helse fremfor klubbens resultater. Dette har fungert veldig bra så lenge jeg har vært i Rælingen.
Vil lære mest mulig
Den engasjerte osteopaten håper å oppleve et lag med fortsatt utvikling og gode sportslige resultater. -Drømmen er ingen skadde spillere og fullt lag tilgjengelig. Det hadde vært utrolig gøy å være med i et sluttspill med Rælingen. Jeg ønsker å lære mest mulig og jobber med å utvikle meg på alle plan hver eneste dag. Jeg liker en hverdag med variasjon og spenning, sier Fosnæs.