Mer bruk av videodømming under EM – Ravens

Mer bruk av videodømming under EM

I dag starter EM i Ljublana, Slovenia, hvor blant annet Romerike Ravens Anniken Wollik er med. Norge møter Kroatia, som fort kan overraske igjen, som de blant annet gjorde i sist EM. Kampen spilles kl.20.30.

Som i et ledd i å hjelpe dommerne til å ta rette avgjørelser under kamp, har EHF i år utvidet muligheten til å bruke video hvis dommerne skulle føle de har bruk for det. Nå har man også mulighet til å gå inn og bruke video i de 30 siste sekundene av kampen, på avgjørelser som kan være med på å avgjøre kampen.

Dette kommer da i tillegg til de fire andre situasjonene som man har kunnet gå inn i tidligere.

Følgende situasjoner utløser en videoundersøkelse av dommerne (eller delegatene):

  1. MÅL / INGEN MÅL:

Avgjørelse om (eller ikke) ballen har krysset mållinjen fullstendig.
Avgjørelse om tiden har utløpt før (eller etter) ballen har krysset mållinjen fullstendig.

  1. BESTRAFNING

Alvorlige og urettferdige handlinger uten ball.
Situasjoner uten ball, utenfor dommernes øyensyn.
Diskvalifikasjon: for at dommerne nøyaktig skal kunne identifisere trøyenummeret til den overtredende spilleren.
Konflikt på banen: en konfrontasjon som involverer to (eller flere) spillere (og dommerne har alvorlige tvil om hvilken(e) spiller(e) som skal straffes).
Simulering: hvis dommerne har alvorlige tvil om hvorvidt en spiller skal gis en progressiv straff eller hvis en spiller forsøker å villede dommerne gjennom simulering.
Regel 8: hvis dommerne er i alvorlig tvil om det skal gis 2-minutters utvisning eller diskvalifikasjon.

  1. FEIL BRUK AV BUZZER (situasjonen skal vurderes av delegaten)

Elektronisk lag-timeout («buzzer»): i tilfelle av en teknisk feil i den elektroniske lag-timeouten, usikkerhet fra delegaten, eller dommerne, om hvilket lag som hadde ballbesittelse da «buzzeren» ble trykket eller tvil fra delegaten om hvem som trykket på «buzzeren».

  1. FEIL BYTTE(situasjonen skal vurderes av delegaten)

Feil bytte: som ikke er identifisert av delegatene ved sekretariatsbordet.

  1. SPILLENDRINGSSITUASJONER I DE SISTE 30 SEKUNDENE AV KAMPEN

Hvis dommerne har alvorlige forbehold med hensyn til en straffekastavgjørelse eller en teknisk feil begått av en spiller som scorer et mål (dvs. skritt, feil ballerobring, overtredelse av målområdet, dobbel dribling).
Annet: ved avgjørelse som kan føre til protest.
I tillegg, hvis dommerne observerer en annen situasjon under gjennomgangen av videoreplayen der en feil avgjørelse ble tatt eller en feil ikke ble dømt for, må de korrigere denne avgjørelsen basert på fakta bekreftet i videoen. Dette gjelder kun situasjoner som inntraff samtidig med den gjennomgåtte situasjonen eller i den umiddelbare oppbyggingen til den aktuelle situasjonen.