Ny statistikkmetode i norsk håndball. Mest effektive spiller (MEP) – Ravens

Ny statistikkmetode i norsk håndball. Mest effektive spiller (MEP)

Norsk Topphåndball har lansert en statistisk metode for å rangere de mest effektive spillerne i Rema 1000-ligaen. «Most Effective Player» (MEP), gir etter hver kamp spillerne en poengsum basert på deres effektivitet.

Systemet har vært i bruk i Danmark og Sverige i flere år. I følge ekspertuttalelser derfra har MEP-systemet først og fremst tatt utgangspunkt i offensive prestasjoner. Det tar også hensyn til en rekke andre parametere som f.eks. tekniske feil, advarsler og utvisninger. For målvakter vurderes i tillegg blant annet redninger fra skudd og 7-meter.

Skjermbilde av MEP i Rema 1000-ligaen for kvinner som viser de fem på toppen av MEP-tabellen pr. 24.oktober 2022

Link til statistikk kvinner 2022/23

Basert på alle handlinger får den enkelte spiller et totalt antall poeng etter hver kamp. Dette viser hvor effektiv hun har vært sammenlignet med alle de andre spillerne. MEP-poengsummen akkumuleres fra kamp til kamp. Deretter skapes en samlet oversikt over hvilke spillere som generelt sett er mest effektive i Rema 1000-ligaen. Dette er kategorisert på hver posisjon og er en del av grunnlaget for månedens lag i ligaen. Årets forsvarsspiller blir f.eks. ikke kåret på statistikk, men av en jury.

Statistikk krever kvalitet på data og registrering

For statistikkinteresserte er dette spennende å følge med på, men all statistikk har begrensninger og krever forståelse. MEP synes likevel å være smart å ta med i betraktning når man gjør forskjellige kåringer.

Tidligere Rælingentrener, Daniel Birkelund, er over middels interessert i statistikk. Han har vært trener for lag i eliteserien for både kvinner og menn. I dag er Daniel hovedtrener for det svenske elitelaget Skövde.

-Det er ekstremt komplekst og sammensatt og kan fort bli en over-forenkling med MEP. Man velger ut en del informasjon, og velger samtidig bort veldig mye informasjon. Så fremstiller man det som om at det skal si noe objektivt om hvor effektiv og verdifull en spiller er. Det er sikkert et fint verktøy for å velge ut f.eks. månedens lag, sier Birkelund.

MEP grunnlaget beregnes fra plotting i hallen. Det stilles dermed store krav til kvaliteten slik at det blir riktig. Plotterne i Rema 1000-ligaen ble før denne sesongen sertifisert.

-Nettopp kvaliteten på datagrunnlaget er kanskje det største spørsmålet. Her i Sverige er det f.eks. en «sannhet» at det i noen haller «alltid» blir registrert mange assist særlig på hjemmelaget. Hva som er en assist er da en subjektiv vurdering fra den som plotter, avslutter Birkelund.

Romerike Ravens trener Michael O’Sullivan mener at MEP riktig fremstilt kan bidra til å skape mer interesse for håndballen.

-Skjønnheten med håndball er nettopp samspillet som skaper lagets ferdigheter. Sagt enkelt vil f.eks. MVP (Most Valuable Player) kanskje aldri komme på denne listen som viser effektivitet. MEP har likevel potensial til å skape mer blest rundt sporten vår.