Stjernesignering skal styrke Romerike Ravens – Ravens
Marte Juuhl Svensson

Stjernesignering skal styrke Romerike Ravens

Marte Juuhl Svensson (23) har storspilt i tyske Bundesliga i 3 år. Hun var jaget av storklubber. Nå har hun signert for Romerike Ravens for de to kommende sesongene.

TuS Metzingen har vært i toppsjiktet i den tyske ligaen. Her har 23-åringen vært en viktig bidragsyter. Marte returnerer nå til Romerike. Sesongen 2017/18 debuterte hun for Rælingen i eliteserien. Gjennom tre sesonger spilte Marte 55 kamper for klubben før hun som 20 åring ble hentet til den tyske storklubben.

Hvordan var det å komme til tysk håndball?

-Jeg har hatt 3 fine år i Tyskland og møtt mange hyggelig mennesker. Det har vært en drøm for meg å være proffspiller i en annen liga. Her har jeg blitt kjent med og tilpasset meg en annen kultur, som har vært lærerikt. I tillegg har jeg fått mange gode venner og miljøet i laget har vært veldig bra. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men var forberedt på at det kom til å bli annerledes enn i Norge. Det er andre tanker og meninger om treningsarbeid. Blant annet er det langt flere halltreninger og noe mindre styrketrening sett mot hva jeg har vært vant til. Det kan nok oppleves at spillernes meninger ikke alltid tas i betraktning i gjennomføring av treninger og kamper. Den tyske ligaen er veldig fysisk, og det tillates mer tøft spill. Det er blant annet vanskeligere å få straffe og 2 minutter i forskjellige situasjoner. Stort sett opplever jeg at lagene i Tyskland er mindre kollektive i sitt spill enn i Norge, men nivået er høyt. Det er vanskelig å sammenlikne ulike ligaer, men mitt lag har som regel vært i svært jevne kamper mot de fleste motstandere. Laget består av mange gode spillere fra ulike land som stort sett har landslagserfaring. Videre er trolig gjennomsnittsalderen høyere for spillere Tyskland enn i Norge, noe som naturligvis medfører mer fysikk og erfaring, forteller Marte.

Se video med noen høydepunker (artikkelen fortsetter under videoen)

Hva har du utviklet deg på og lært i disse årene?

-Jeg vil nok si at jeg har utviklet meg både som spiller og person etter disse årene. Det har vært tøffe, men lærerike og spennende år. Jeg velger å tro at jeg har blitt bedre taktisk og teknisk. Vi står ofte i jevne kamper og det er som regel avgjørende å velge gode systemer eller avslutningsmuligheter. Jeg vil si at jeg har videreutviklet samarbeid og relasjon med linjespilleren. I store perioder jeg også spilt høyre back, hvor jeg har måttet tilpasse ferdigheter til denne plassen. Som følge av det har jeg blitt bedre på skuddavvikling med venstre armen, fortsetter Marte som skyter og kaster like godt med begge hender.

Hva er din beste opplevelse i Tussie?

-Hjemmekampene har alltid vært et høydepunkt! Kampene er som regel utsolgt i en forholdsvis liten hall med plass til ca. 1200 tilskuere. Det er en fantastisk atmosfære og øredøvende leven gjennom hele kampen. Fansen møter opp før vi ankommer hallen, og det hører med å gi «high five» til de tidlige oppmøte som ønsker oss lykke til. Etter kampene møter vi sponsorene og fans i et eget VIP-rom der det serveres mat og drikke. I fjor slo vi ut sterke Thüringer i den tyske cupen som fikk oss til «Final 4», noe som naturligvis var et høydepunkt. I år har vi kjempet oss til «Final 4» igjen og har ambisjoner om å nå finalen.

Bilde fra 12.februar 2021 da RHK spilte mot Follo HK Damer. Dette var i Martes siste sesong i Rælingen.

Du hadde flere tilbud. Forklar hvorfor du landet på Ravens.

-Jeg har fått flere gode tilbud fra klubber i inn og utland, men av flere årsaker ble Romerike Ravnes mitt valg. Jeg kjenner godt til verdiene og kulturen til Rælingen HK som nå er Romerike Ravens. Det er stort fokus på helhetlig utvikling av spillere, noe som jeg har forstått er med videre til Ravens. I en proffhverdag er det mye tid utenom treninger, kamper og videomøter. For min del har det vært viktig å gjøre noe meningsfylt ved siden av håndballen, derfor har jeg gjort litt nettstudier. Nå ønsker jeg å starte med yrkesrettet studier i kombinasjon med topphåndball satsning i Oslo regionen. Lillestrøm er også nærmere familie og venner. I tillegg til dette har jeg stor tro på håndball prosjektet på Romerike, som med sine planer på sikt kan skape et virkelig godt lag som kan bite godt fra seg i den norske ligaen. Jeg har fulgt med på alle kamper frem til nå og ser at det nok har vært en del stang ut som ikke gir et like godt bilde av tabellsituasjonen. Neste år blir det ny trener og noen nye spillere som blir veldig spennende, og ser frem til å møte nye og kjente fjes.

Hva er dine personlige mål de neste årene som spiller?

-Jeg har som målsetning å bli best mulig håndballspiller og vil jobbe steinhardt for å utvikle meg videre. Jeg skal ikke legge skul på at jeg har høye ambisjoner som håndballspiller. På sikt har jeg som mål å spille på landslaget og drar gjerne utenlands igjen.

Hva ønsker du aller mest å bidra til i Ravens?

-Etter noen år i utlandet håper jeg å bidra med erfaring og nye tanker. Jeg ønsker også å bidra med profesjonalitet, innsats og treningsiver som kan bidra til at Romerike Ravens når sine målsetninger, avslutter Marte.

Husk neste hjemmekamp onsdag 13.mars i Skedsmohallen. Romerike Ravens møter Aker Topphåndball! Link: Hent billetter