Ønsker en offensiv målsetting – Ravens
Michael O'Sullivan, Rælingen HK

Ønsker en offensiv målsetting

Rælingens hovedtrener Michael O’Sullivan har fått sesongen på avstand. Prosesser i forbindelse med evaluering har vært gjennomført. Etter en pause er spillerne i gang med forberedelser til ny sesong. I en interessant samtale deler O’Sullivan sine tanker med oss.

RHK har overrasket håndball-Norge denne sesongen. Hvordan var det mulig? -Det er mange faktorer som til sammen har skapt dette. I starten på sesongen var det kanskje akkurat det momentet som ligger i spørsmålet, overraskelsesmomentet. De andre lagene oppdaget sent at vi var bedre enn forventet. Vi tapte med 7 mål for Halden i den siste kvalifiseringskampen til Grundigligaen i april 2015. Det mange ikke tenkte på var at Halden var veldig gode på slutten av sesongen i fjor. Kampen før oss slo de medaljevinner Glassverket, erindrer Rælingens trener.
-Jentene var godt i gang med en knallhard oppkjøring når vi fikk muligheten til å ta Grundigligaplassen. Det var den desidert beste juli måned mitt lag i RHK har gjennomført. Dette ga oss det vi trengte for å redusere den fysiske forskjellen. Deres evne til å holde fokus på det vi kunne gjøre noe med var også viktig. Vi fikk mange slag, men jentene jobbet dedikert videre med oppgavene.

O’Sullivan fremhever også det øvrige teamet. -Vi har et fantastisk trenerteam. Jeanette Nilsen og Kim Næss bidrar med høy spisskompetanse innen hver sine felt og stiller høye krav til hverandre og seg selv. Vi i trenerteamet utfyller hverandre på en perfekt måte. Kontinuiteten i de øvrige oppgavene rundt lagene har også vært unik. Sportssjef Svein Strømberg, fysio Ida Vambeset og coach/mentaltrener Tirill Mørk holder alle høyeste nivå. De har på hver sin måte bidratt på avgjørende måter i vår debut sesong. I tillegg har vi Frank og Tone Borghagen som legger alt til rette for spillere og trenere.

Hva har overrasket deg mest blant dine egne spillere? -De fleste av spillerne har jeg trent i mange år, så jeg kjenner de godt. Det er mange vinnerskaller i laget. At de taklet variasjonen i poengfangsten var en positiv overraskelse. Ellers var prestasjonene til 16-17-18 år gamle spillere imponerende! Mange av dem representerer Norge på aldersbestemte lag, men likevel. Treneren til Larvik, Tor Odvar Moen, sa han hadde til gode å se at en 17 åring skulle «herje» med sine jenter. Dette måtte han bite i seg når Julie Bøe Jacobsen (17) fikk prisen som beste spiller.

Hvilke lag har vært de vanskeligste å spille mot? -Det svaret må deles i tre. De beste lagene er vanskelige fordi de er bedre enn oss i utgangspunktet. Mentalt er det tøft å få laget til å tro på seiersmuligheter. Men henholdsvis 4 og 1 måls-tap hjemme mot gull og sølvvinner i serien, Larvik og Byåsen, viste at vi hadde muligheter. De lagene som ble fra 5-7 plass var krevende fordi vi her visste at vi hadde sjanser og trodde vi måtte vinne noen av disse for å holde plassen. Siste kampen hjemme mot nr 5 i serien endte uavgjort. Den betydde mye for meg. De fire lagene bak oss til slutt på tabellen var tøffe fordi vi «måtte» ta poeng mot dem. Vi vant 6 av de 8 kampene. Det vitner om jenter med evnen til å være best, også når det gjelder, forklarer O’Sullivan

Var Grundigligaen tøffere enn du trodde? -Nivået på lagene ble overkommelig. Vi var heldige som møtte de lettere lagene i starten av sesongen. Seirene her ga oss troen. Det som var tøffere enn jeg trodde var alt merarbeidet Grundigligaplassen innebar. All ære til alle som har tatt i for at alt ble veldig bra. Alle ledd er nå mye mer profesjonalisert, og vi har fått bekreftet at de gode mål-prosessene vi har kjørt de siste årene er viktige og nyttige. Vi kan bli mye bedre fortsatt, og må fortsette å være i angrepsposisjon mentalt.

RHK har vist utvikling hvert eneste år etter at du fikk ansvaret for seks år siden. Hva skal dere bli bedre på og hvorfor? -Vi opplevde at lagene vi møtte utover i sesongen etablerte motspill som vi ikke taklet like bra. I hovedsak kan vi utligne dette med enda bedre fysikk og duellferdigheter. I tillegg kommer det vesentlig regelendringer (7-6) som gir oss muligheter.

Hva er målsettingen foran kommende sesong? -Vi kommer til å jobbe sammen om å definere dette i løpet av et par uker. Jeg kommer til å ønske meg et offensivt mål oppover på tabellen. Like viktig blir delmål på utvikling og oppgaver for å komme dit. De siste årene har vi lykkes med å få på plass gode mål som «gjør noe positivt» med oss!

De fleste spillerne er med videre, og et par nye kommer inn. Kan vi vente å se flere nye fjes i Marikollhallen? -Vi har to, tre spillere som har «ofret helsen sin» denne siste sesongen. De trener alternativt gjennom sommeren. Dersom lege og fysioterapaut ikke «gir de grønt lys» må vi hente inn noe nytt.  Vi krysser virkelig fingrene for disse tre. De nye som er kommet til ser veldig lovende ut, avslutter Michael O’Sullivan.

Rælingens jenter er klare for ny sesong i Grundigligaen
Rælingens jenter er klare for ny sesong i Grundigligaen