Jan-Andreas Fosnæs: Belastningsstyring er ingen eksakt vitenskap – Ravens

Jan-Andreas Fosnæs: Belastningsstyring er ingen eksakt vitenskap

Skader er dessverre en del av håndballen. Flere lag i Rema 1000-ligaen har fått kjenne på denne situasjonen i høst. RHK er ikke noe unntak.

Spillere på vei tilbake
Rælingen har hatt litt smårusk i maskineriet. Laget har fortsatt et par langtidsskader, men kommer stadig nærmere en situasjon med nesten fulltallig mannskap. Medisinsk ansvarlig Jan-Andreas Fosnæs har god oversikt over situasjonen og orienterer: -Vi har hatt Marte Juuhl Svensson ute med hjernerystelse og Kristin Eskerund med kyssesyken over en lenger periode. I tillegg har Ida Ringlund Hansen vært ute over lenger tid. Marte kom tilbake i cupkampen mot Byåsen, mens både Kristin og Ida er godt i gang med opptreningen. Vi har vært skånet for andre alvorlig skader så langt inneværende sesong. Karina Sellands korsbåndskade kom i slutten av den forrige. Hun påregnes først klar til sesongen 21/22.

Før kampen mot Flint Tønsberg
Ane Mällberg: -Vi må minne oss selv på hva vi er gode på

Viktig med fokus på refleksjon rundt egen rolle
Kan du si noe om hvor utsatt håndballspillere er på dette nivået i forhold til skader og sykdom. Hvilke grep kan individet gjøre og hva er dere i team-ledelsen oppmerksomme på? ⁃ Toppidrett er på mange måter «balansering på et knivblad». Det er viktig med nok trening, nok hvile og nok mat og drikke. Det er en gang sånn at jevnt med trening er skadeforebyggende i seg selv. Små skader hele tiden er ikke heldig, ikke på kortsiktig og ikke på langsikt. Belastningsstyring er ingen eksakt vitenskap, så vi gjør individuelle tilpassinger. Vi jobber mye med basisferdighetene, samt at vi har fokus på refleksjon rundt egen rolle. Det vil si være nøye med nok søvn. Være god på valg rundt ernæring, forklarer Fosnæs.

Tysk studie: En håndballspiller er i snitt ute en måned med skade hver sesong
Flere spillere på de fleste lagene sliter med småskader gjennom en sesong. Hvor vanlig er det at spillere er i kampaktivitet med skader, og er det forsvarlig? -Det er forskning fra tysk håndball som viser at hver eneste spiller mister i snitt 1 måned grunnet skader i løpet en sesong. I tillegg til at mange starter en sesong med vondt i skulder. I Rælingen HK har vi strenge regler på det å si fra tidlig. For eksempel på en smerte som kommer under oppvarming, men som blir borte i løpet av økten. Mitt inntrykk er at kunnskapen hos spillerne, lav terskel for å si fra og bygge kultur rundt dette – bidrar positivt for «småvondter» hele tiden. Samtidig med dette er håndball en kontaktidrett. Så «vondter» vil være tilstede. Det viktigste for oss er at kommunikasjonen vondt starter tidlig – og dermed også god oppfølging, sier Fosnæs.