Muri blant de mest effektive spillerne i Rema 1000-ligaen – Ravens
Maja Muri, Romerike Ravens

Muri blant de mest effektive spillerne i Rema 1000-ligaen

Med to serierunder igjen å spille er det interessant å ta et blikk på prestasjonstabellen for enkeltspillere. Norsk Topphåndball lanserte forrige sesong en statistisk metode for å rangere de mest effektive spillerne i Rema 1000-ligaen. «Most Effective Player» (MEP), gir etter hver kamp spillerne en poengsum basert på deres effektivitet.

MEP-systemet er basert på data fra kampsekretær og plottere. Det tar først og fremst tatt utgangspunkt i offensive prestasjoner, men tar også hensyn til en rekke andre parametere som f.eks. tekniske feil, advarsler og utvisninger. For målvakter vurderes i tillegg blant annet redninger fra skudd og 7-meter.

Link til statistikk (bruk filter for å velge liga og lag). Over, skjermdump «MEP-tabellen» pr. 2.april 2024

Basert på alle handlinger får den enkelte spiller et totalt antall poeng etter hver kamp. Dette viser hvor effektiv hun har vært sammenlignet med alle de andre spillerne. MEP-poengsummen akkumuleres fra kamp til kamp. Deretter skapes en samlet oversikt over hvilke spillere som generelt sett er mest effektive i Rema 1000-ligaen. Dette er kategorisert på hver posisjon og er en del av grunnlaget for månedens lag i ligaen. Årets forsvarsspiller blir f.eks. ikke kåret på statistikk, men av en jury.

Statistikk krever kvalitet på data og registrering

For statistikkinteresserte er dette spennende å følge med på, men all statistikk har begrensninger og krever forståelse. MEP synes likevel å være smart å ta med i betraktning når man gjør forskjellige kåringer.

Tidligere Rælingentrener, Daniel Birkelund, er over middels interessert i statistikk. Han har vært trener for lag i eliteserien for både kvinner og menn. I dag er Daniel hovedtrener for det svenske elitelaget Skövde.

-Det er ekstremt komplekst og sammensatt og kan fort bli en over-forenkling med MEP. Man velger ut en del informasjon, og velger samtidig bort veldig mye informasjon. Så fremstiller man det som om at det skal si noe objektivt om hvor effektiv og verdifull en spiller er. Det er sikkert et fint verktøy for å velge ut f.eks. månedens lag, uttalte Birkelund ved lanseringen av MEP høsten 2022.

MEP grunnlaget beregnes fra plotting i hallen. Det stilles dermed store krav til kvaliteten slik at det blir riktig.

-Nettopp kvaliteten på datagrunnlaget er kanskje det største spørsmålet. Her i Sverige er det f.eks. en «sannhet» at det i noen haller «alltid» blir registrert mange assist særlig på hjemmelaget. Hva som er en assist er da en subjektiv vurdering fra den som plotter, informerte Birkelund.

Romerike Ravens trener Michael O’Sullivan mener at MEP riktig fremstilt kan bidra til å skape mer interesse for håndballen.

-Skjønnheten med håndball er nettopp samspillet som skaper lagets ferdigheter. Sagt enkelt vil f.eks. MVP (Most Valuable Player) kanskje aldri komme på denne listen som viser effektivitet. MEP har likevel potensial til å skape mer blest rundt sporten vår.

Marielle Nordvang, med flest assist blant Romerike Ravens spillerne

Muri nr.3 på MEP-tabellen i ligaen

Noen spiller mange minutter og andre mindre. Man kan f.eks. ligge høyt målt ved rangering etter effektivitet, men ligge lavt på den totale MEP-tabellen fordi man har spilt få kamper og ikke har så mange mål. Maja Muri er Ravens toppscorer og troner også høyest på klubbens MEP-tabell og har inntatt 3.plassen blant alle spillerne i ligaen. Tre Ravens-spillere ligger på en uttelling på ca 80%. Muri deler effektiviteten med venstrekantene Hanna Örtorp og Anna Lunke Norum. Statistikken viser også at Marielle Nordvang er suveren ener på antall assist, noe som plasserer henne på 10.plass på denne rangeringen i Rema 1000-ligaen totalt.

Klart for innspurten

Selv om medaljene og direkte nedrykk er klart vil de siste to serierundene ha mye spenning. Fire lag kjemper fortsatt om de to siste sluttspillplassene. Oppsal ligger best an og kan avgjøre sin plassering dersom de vinner neste kamp mot Aker Topphåndball. Molde ligger på den siste sluttspillplassen, men jages av Tertnes og Byåsen. Romerike Ravens må ta poeng i sine siste to kamper og er avhengig av at Fana ikke vinner sine kamper dersom laget skal unngå kvalik-plass.

Ravens møter Gjerpen i Skien torsdag 18.april. Tre dager senere, søndag 21.april spilles siste serierunde. Bronsemedaljevinner Sola med Camilla Herrem kommer til Skedsmohallen.

Link til billetter, Ravens-Sola