Anniken Wollik:  –Det er annerledes å trene som en fulltidsspiller – Ravens
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Anniken Wollik:  –Det er annerledes å trene som en fulltidsspiller

Anniken Wollik hadde vært syv sesonger i Rælingen/Romerike-systemet da hun i sommer valgte å gjøre en endring i hverdagen og prøve ut livet som proffspiller i Romania.  Hun spiller for SCM Râmnicu Vâlcea som er en merittert klubb med en rekke seriemesterskap og cuptitler.  I 2010 vant klubben Champions League. 

– Det har vært annerledes å trene som en fulltidsspiller og ikke ha jobb og hundre andre ting ved siden av.  Det har vært spennende og lærerikt, forteller Anniken Wollik (25).

Anniken reiste ned til Râmnicu Vâlcea 3. juli, byen har samme navn som håndballklubben.  Da hadde hun tid til å bli litt kjent med byen og omgivelsene før oppkjøringen startet 10. juli. 

– Det har gått overraskende bra faktisk å flytte til et annet land, jeg har funnet meg til rette.   Det å venne seg til et varmere klima brukte jeg tid på i starten, jeg følte at det var ekstremt varmt hele tiden, humrer hun.  – Ellers synes jeg det er mye likt som hjemme egentlig med masse hyggelig mennesker.  Det er litt vanskelig at det er få som snakker engelsk, det kan være utfordrende til tider, men ellers får jeg god hjelp av klubben, så det fungerer fint. 

Venstrekanten har de seks siste sesongene kombinert heltidsjobb med full satsing på håndball.  Nå følte hun det var på tide å teste ut å trene mer som en fulltidsspiller. 

– Det begynte å tære på kroppen at jeg har hatt så mye å gjøre innenfor 24 timer.  Jeg ønsket å finne ut om jeg kan utvikle meg mer med bare å ha fokus på trening. Det var et av ønskene med å komme hit hvor jeg ikke har noe annet utenfor håndballen jeg må konsentrere meg om.

Nå som Anniken slipper alt maset og jaget som hun kjente i hverdagen på Romerike, innrømmer hun at det ikke bare er fryd og gammen når hun nå har mer fritid.

– Det kan være litt kjedelig til tider kun å ha fokus på håndball og ikke noe annet.  Nå har jeg ikke familie og venner rundt meg så kan det bli stunder hvor det er kjedelig.  Men jeg føler jeg har mer overskudd. 

– Det er to forskjellige verdener å leve i.  Det er både positive og negative sider med det også, for har man en jobb møter man der og tenker på noe helt annet.  Nå tenker jeg håndball 24/7, så det er det å klare å legge fra seg håndballen når jeg har fri.

25-åringen er ikke det eneste norske innslaget i Râmnicu Vâlcea.  Bent Dahl har vært klubbens hovedtrener siden 2021.

– Det fungerer veldig bra å ha Bent som trener, han er flink til å kommunisere og har gode økter, så det passer meg veldig fint.  Mye av hovedprinsippene er jeg er vant til fra Norge.  Det er en trygghet å vite at om jeg ikke forstår ting, kan jeg spørre på mitt eget språk og vet at man får et svar.  Det gjør det lettere å henge med.  Det er fint å ha norsk trener, absolutt, sier hun fornøyd.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det er engelsk som er hovedspråket på treninger og i kamper og det fungerer fint for Anniken.  Hun har også to svenske lagvenninner i Daniella de Jong og Nathalie Hagman som hun kan kommunisere med så ikke alt må gå på engelsk.

Treningshverdagen i Romania er mye likt fra Norge, men styrkeøkt om morgenen og en lang håndballøkt på ettermiddagen/kvelden.  I tillegg kommer video og kampforberedelser.  Anniken opplever at hun nå trener mer enn hva med hun er vant med fra Romerike, at hun har mer tid til de individuelle øktene, for eksempel skuddøkter og mer rolige økter.

– Det er gode muligheter til å utvikle meg mer som spiller her, men det tar selvfølgelig litt tid mentalt å komme inn i et nytt lag og at jeg føler meg trygg på meg selv der.  Jeg er absolutt ikke en som er vant til å bytte lag og tar det på strak arm, sier hun. 

Hvordan opplever du å spille i den rumenske eliteserien?

– Det er utrolig artig å spille kamper og det er gøy at det er mer liv i hallen enn det pleier å være hjemme.  Vi er to på venstrekanten som deler på spilletid.  Jeg får spille mye og blir brukt mye og det opp til meg selv hvordan jeg takler den nye situasjonen mentalt.  Det har gått litt opp og ned i seriestarten, noen kamper er jeg godt fornøyd med og så er det andre kamper jeg er mindre fornøyd med, oppsummerer hun. 

Râmnicu Vâlcea har startet sesongen 2023/24 på best mulig måte og leder serien pr nå. 

– Vi har vunnet de kampene vi har spilt til nå og jeg føler at laget er godt trent og har muligheten til å løpe mye.  Det er det jeg synes er gøy med håndballen at vi har et lag som har lyst til å springe.  Vi har trent bra i oppstarten til å løpe mye og synes at laget gjør det veldig bra. 

Får du brukt dine kvaliteter

– Ja absolutt!  Jeg føler at jeg har kommet til et lag som er løpsvillige med en trener som vil at vi skal løpe og ha mye fokus på det i kampene.  Det er det jeg trives best med å gjøre, det passer meg veldig fint, sier hun fornøyd. 

– Jeg håper at jeg denne sesongen kan være mer mentalt stabil og klarer å senke skuldrene i alle kamper og ikke føle at jeg blir stresset.  Jeg har ikke byttet lag på syv år, jeg prøver å tenke at det tar litt tid, men så lenge jeg jobber godt føler jeg at jeg skal stabilisere det såpass at det skal fungere fint sier Anniken Wollik avslutningsvis.