En historisk reise – Ravens

En historisk reise

Rælingen Håndballklubbs elitesatsing har blitt en egen klubb. Fra sesongen som kommer blir det ny draktfarge og et nytt terminlistenavn som figurerer på tabellen i REMA 1000-ligaen. Det er en reise som kunne blitt til en bok. Den er ikke skrevet, men en liten oppsummering er historien verdt.

Det startet som en del av en turnforening
Snart blir det kamper for elitelaget i Skedsmohallen, men håndballhistorien i Rælingen startet før man hadde hall i kommunen. I 1969 ble det etablert en gruppe for håndball i Rælingen Turn. Med byggingen av Sandbekkhallen i 1976 økte antallet håndballspillere, og det var ikke lenger naturlig å være en del av en turnforening. Dermed etablerte man Rælingen Håndballklubb i 1977. Det var stor entusiasme de første årene. Klubben etablerte sin egen julecup, og i 1980 arrangerte man også en landskamp i Sandbekkhallen (bilde øverst i artikkelen med dugnadsgjengen fra kampen).

Rælingen var «størst på Romerike» med 200 spillere i 1980. Fjellhammer var større, men tilhørte Oslo idrettskrets.

Fra å være en breddeklubb siktet man mot toppen
I klubbens første 25 år var man en typisk breddeklubb med begrensede sportslige resultater. I 2002 ble Bjørn Erik Børresen ansatt som hovedtrener for damelaget. Med utgangspunkt fra 4.divisjonsnivå i regionserien ble det satt et mål om å rykke opp til 1.divisjon i løpet av 5 år. Børresen klarte det på fire! Laget holdt stand på det nest øverste nivået i to sesonger før man måtte ta den tunge veien ned i 2.divisjon.

Mars 2007: Bjørn Erik Børresen med sitt legendariske 22.opprykk som trener da RHK tok steget opp i 1.divisjon for første gang

Veien til eliteseriespill
Nedrykket ga ingen krisestemning. Michael O’Sullivan tok over oppgaven som hovedtrener. Et nytt lag med en ny generasjon spillere skulle bygges. Gjennom tre år ble det skapt en gradvis utvikling og laget lykkes med opprykk til 1.divisjon.

Se video fra opprykket til 1.divisjon i 2014

I den første sesongen (2014/15) med retur til 1.divisjon dreide det seg om å finne nivået. Sikre plassen. Så ble det etablert en treårsplan for opprykk til eliteserien. På første forsøk endte laget på kvalifiseringsplass til eliten. Tapet mot Halden ga mye læring foran ny sesong. Tilfeldighetene gjorde at Storhamar ikke fikk eliteserielisens denne sommeren, og Rælingen ble tilbudt plass i den gjeveste ligaen, som da het Grundigligaen. Klubben fikk mindre enn en måned til å omstille seg til første eliteseriekamp. Frivilligheten og innsatsen var enorm. Klubben måtte imøtekomme krav de ikke var forberedt på. Det nye konseptet handballtv.com hadde resten av ligaen hatt et halvt år å forberede seg på. I tillegg kom det flere krav som man klarte å løse. Dog måtte man spille på dispensasjon i Marikollhallen.

Februar 2016: 1500 tilskuere så Rælingen gi et stjernespekket Larvik trøbbel i Skedsmohallen

Sesongen 2015/16 ble en suksesshistorie. Foran 600 mennesker stående som sild i tønne i Marikollhallen startet Rælingsjentene med å sende Nordstrand poengløse ut av hallen. Ingen av motstanderne tok Rælingen på alvor. Før sesongen var halvspilt lå laget sikkert plassert på tabellen. Høydepunktet ble seriekampen mot Larvik som på den tiden var utilnærmelige i den norske ligaen. Hjemmekampen ble flyttet til Skedsmohallen pga. den store interessen. Foran 1500 tilskuere rystet Rælingsjentene et stjernespekket Larvikslag som så vidt klarte å vinne kampen.

Den neste sesongen ble tøffere. Det ble nedrykk, så opprykk igjen etter å ha slått Sola i kvalik. Dette ble gjennomgangsmelodien. Laget som var godt nok til å ligge i toppen av 1.divisjon, var ikke gode nok til å være et stabilt eliteserielag.

I april 2018 vant Rælingen kvalifisering til eliteserien etter to kamper mot Sola

Et nytt kapittel skal skrives
Foran årets sesong overtok Ane Mällberg rollen som hovedtrener etter Daniel Birkelund. I løpet av de siste par sesongene hadde laget fått en mer profesjonell tilnærming til trening og spillerutvikling. Klubben hadde også jevnlig levert spillere til ungdoms- og juniorlandslag. Ane Mällberg ble den yngste kvinnelige hovedtreneren gjennom tidene. Med seg fikk hun ringreven Michael O’Sullivan som sin høyre hånd. Sesongen ble sterkt preget av Covid-19 situasjonen. Kvinnenes REMA-1000 liga ble ikke en gang halvspilt.

Ane Victoria Ness Mällberg (t.h) har sammen med Michael O’Sullivan ledet laget i den siste sesongen i Rælingens farger

Etter å ha spilt i Marikollhallen helt og delvis på dispensasjon stod Rælingen Håndballklubb foran et vanskelig veivalg. Elitelaget kunne ikke fortsette i kommunen som ikke hadde fått realisert tidligere vedtak om utbygging av arena. Etter en utredning vedtok årsmøtet i mars en splitting av bredde og elite der Rælingen Håndballklubb vil overføre divisjonsretten til den nyetablerte Romerike Topphåndballklubb. Rælingen HK fortsetter som partnerklubb og blir en viktig brikke i å bygge den nye elitesatsingen sammen med flere andre partnerklubber på Romerike. Nå får RHK muligheten til å fokusere enda bedre på bredden, barn- og ungdom. Klubbens 2.divisjonslag kommer til å jobbe tett med det nye elitelaget som etableres i Lillestrøm kommune. Et nytt kapittel skal skrives.