En liga i endring – Ravens

En liga i endring

Det er lett å glemme endringer. De skjer gradvis. Siden Rælingen debuterte i eliteserien for seks år siden har klubben blitt til Romerike Ravens. Maktforholdene har endret seg. Noen lag har blitt borte og andre har kommet inn i det gode selskapet.

Det viktigste i håndball skjer innenfor banen som er 20×40 meter. Det er her kampene avgjøres, men ting forandrer seg. Vi har fått se mer bruk av syv mot seks spill. Tempoet har blitt ytterliggere skrudd opp. Utenfor har det også skjedd ting. Norsk Topphåndball tok grep for litt over seks år siden. I 2015 mistet den nasjonale ligaen TV-avtalen og etablerte sin egen kanal, handballtv.com. Eliteserien ble kalt GrundigLigaen. Fortsatt spilte flere av lagene i små haller på dispensasjon.

Vipers var en middelhavsfarer. På toppen tronet Larvik og Tertnes. Det er også klubber som har forsvunnet fra elitesatsing. Borte er Glassverket, Halden, Skrim og Nordstrand.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Tabellen da ligaen stoppet for mesterskapspause i november 2015

I sesongen 2015/16 debuterte Rælingen i GrundigLigaen. Laget overtok plassen til Storhamar som ble degradert pga. økonomi. Rælingen var langt fra klare til å innta denne posisjonen. Det manglet økonomi. Organisasjonen var på ingen måte rustet til oppgavene som ventet. I løpet av noen travle uker i august stablet klubben på plass et TV-team. Kommunen stilte opp og fikk på plass en Tv-plattform i Marikollhallen i løpet av høsten. Politikerne bestemte seg også for å bygge arena. Sponsorene stilte opp for å støtte satsingen. Det var bare et problem. Det var nesten ingen spillere tilgjengelig på markedet. Pengene havnet i banken. Sportslig ble høstsesongen en stor suksess. Ingen håndballeksperter trodde laget fra Rælingen ville vinne en eneste kamp. Der tok de feil. En måned inn i sesongen tronet unge Andrea Hanssen på toppen av scoringslista. Hun ble i oktober dette året den første spilleren i klubben på proffkontrakt. I løpet av høstens ni første kamper vant laget fire, og plasserte seg på 8.plass. Denne plassen holdt laget gjennom sesongen. Dermed sikret de ikke bare plassen, men også sluttspill

Fra laget som spilte for seks år siden i Rælingen er det få spillere igjen på øverste nivå. Karoline Strømberg, Frida Haug Hoel og Anniken Wollik spiller i Romerike Ravens. Nittedalsjenta Julie Bøe Jacobsen spiller i Byåsen.   

Nå er det mesterskapspause i Rema 1000-ligaen. De regjerende Champions League mesterne Vipers troner oppskriftsmessig på toppen. Bak følger Storhamar, Molde og Sola. Høstens overraskelse, i alle fall for de fleste, er Fana. Laget fra Bergen er best i byen og det eneste som har tatt poeng fra Vipers. Resten av tabellen er jevn. Det skiller lite fra sikker plass til nedrykk. Grunnet Covid-19 har antall lag økt til 14. Neste sesong skal man tilbake til 12. Det blir garantert mange spennende kamper når ligaen starter opp igjen på nyåret.