-Lytt til signalene tidlig i kampen – Ravens
Tom Larsen (foto: Svein Andre Svensen, Norges Håndballforbund)

-Lytt til signalene tidlig i kampen

I moderne håndball får vi statistikk om alle mulig ting. En del statistikk, spesielt knyttet til MEP, stiller store krav til nøyaktig registrering av plotterne. På statistikken for mål og bestrafning er det enklere og tydelig hvem som får registreringen. Hvem får flest utvisninger? Kan man gjøre noe for å redusere antall bestrafninger?

Moldes Sherin Obaidli leder utvisning statistikken i Rema 1000-ligaen ganske så suverent. 22 ganger har Moldejenta så langt tatt turen til benken for å sone. Det er derfor ikke så overraskende at også Molde som lag topper statistikken. De deler posisjonen med Tertnes. Det er interessant å se at lagene i toppen av den sportslige poengtabellen ligger nederst på bestrafningstabellen. Blant Ravens spillerne er det Maja Muri som har flest utvisninger (12), som gir henne 4.plassen på den totale bestrafningstatistikken. Lillestrømjenta er for øvrig på 3.plass på den litt mer attraktive scoringstoppen i Rema 1000-ligaen.

Det er dommerne som håndhever regelverket i kampene. Det er interessant å høre hva dommerveteran Tom Larsen har å si til temaer rundt bestrafning i håndballen. Sammen med makker Jo Are Johannessen har han blitt kåret til Norges beste dommerpar 5 år på rad. Det gir grunn til å lytte til meningene til Hamarmannen.

-Hva er etter din mening den vanligste type forseelse som gir bestrafning?

-Det vanligste er vel holding, spesielt i trøye, sammen med dytt og nedriving, sier Tom.

-Er det forskjell på dame- og herreligaen, og hva kan årsaken være til at håndheving av reglene kan oppleves forskjellig?

-I utgangspunktet er det ikke forskjell på dame og herrekamper, men det kan ofte føles slik. Selvsagt er det tøffere fysisk i en herrekamp, og vi dommere føler vel da at vi må legge listen høyere. Damekamper er mer teknisk håndball, selv om det også der finnes kamper som er mer fysisk. Bevisst eller ubevisst dømmer vi nok etter det som kan ses eller føles som forskjellige regler. Det er nok også visuelt forskjell da herrespillere er mer vant med den fysiske delen og at taklinger ikke blir så «synlige»

-Dersom du skal gi et råd, hva er det enkleste grepet man kan gjøre for å redusere antall bestrafninger?

Reglene er det de er, og vi må tolke disse i forhold til hver enkelt situasjon i kampen. Det vil gi variasjoner både i samme kamp men også fra kamp til kamp. Tips til å få ned antall utvisninger er at spillerne lytter til de signalene som vi dommere gir tidlig i kampen. Ikke bare med advarsel eller 2 minutter, men det som gis av informasjon muntlig eller med tegn og kroppsspråk. Som regel vil vi i hver kamp gi spillerne mulighet til å tilpasse seg. De som lytter blir sjeldnere utvist, avslutter den meriterte dommeren

Husk neste hjemmekamp onsdag 13.mars i Skedsmohallen.
Romerike Ravens møter Aker Topphåndball! Link: Hent billetter